Centrerad Ridning

Centrerad Ridning, Sally Swifts lära har nu funnits i Sverige i över 20 år.


Det är en metodik där instruktören guidar var elev, varje ekipage hur de ska göra med sin knopp och kropp för att hitta effektivare ridning. Sally skrev ner sitt sätt att undervisa i två böcker och startade ett institut i USA som nu sprider läran vidare i alla genre alla dicipliner och många länder.Vilka är de grundläggande teknikerna i Centrerad Ridning?


  • Mjuka Ögon 

Tillåter ett större synfält, ökar medvetenheten om din och din hästs kropp, skapar mindre spänning och lättare, friare rörelser.


  • Korrekt andning   

Minskar spänning och trötthet, sänker  tyngdpunkten, engagerar dina djupa inre muskler och hjälper din häst att bli lugnare och mera uppmärksam.


  • Centrering

Tar dig till ditt centrum för kontroll och energi, djupt inne i den nedre delen av kroppen, vilket gör din sits stadig och säker. Centreringstekniker kan hjälpa dig uppnå den mjuka kraft och det tydliga fokus som är typisk för de orientaliska stridskonsterna.


  • Balans eller Byggstenarna   

Rätar upp din kropp och ger dig en äkta och stadig balans över din hästs tyngdpunkt, vilket gör det möjligt för dig att sitta säkert samtidigt som du följer hästens rörelser mjukt och bekvämt.


  • Jordning 

Leder till en bättre balans, säkerhet och stabilitet genom ökad medvetenhet om din kontakt med din häst och med marken via dina sittben och fötter.En lektion i CR kan vara med eller utan häst, jag ordnar ofta mindre tillställningar där vi exprimenterar med övningar inspirerade av Yoga, Alexanderteknik eller sjukgymnastik. Man behöver inga särskilda saker, varken människa eller häst måste vara högt skolad och man måste inte träna på ridbana. Eleverna brukar få aha-upplevelser och en del förklaringar till varför hästarna är lättare att rida i ena eller andra varvet, och hästarna, de brukar slicka sej om munnen :)


Så här beskrivs CR på Svenska hemsidan

http://www.centreradridning.n.nu/